Analýza zadluženosti domácností v České republice a Evropské unii. - Mikulková, Kateřina; Toth, Petr, 1962-; Kotýnková, Magdalena, 1948-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2015)
Cílem diplomové práce je zjistit příčiny rozdílů zadluženosti v České republice a Evropské unii. Domácnosti v České republice se z pohledu zadluženosti domácností řadí mezi nejméně zadlužené. Mezi nejvýznamnější příčiny rozdílů ve výši dluhu patří historie země, ekonomická situace a institucionální zajištění států. Nejvyšší podíl dluhu k disponibilním příjmům mají postkomunistické státy, ve kterých docházelo k nárůstu dluhu až po transformaci ekonomik v 90. letech. Ostatní vyspělé evropské státy mají podíl dluhu domácností k disponibilním příjmům vyšší, ale zase vlastní více finančního i celkového majetku. Také mají vyšší penzijní bohatství, díky kterému se relativně nemusí obávat nedostatku příjmů v důchodovém věku.
Vedoucí práce: Petr Toth
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: regionální studia [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses