Socioekonomická polarizace v Česku - Kozáková, Lucie; Macháček, Jaroslav; Říhová, Gabriela; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2015)
Tématem této diplomové práce je socioekonomická polarizace v Česku a její průběh během uplynulých dvou dekád. Hlavním cílem je pomocí regionální analýzy na základě vývoje vybraných socioekonomických ukazatelů definovat póly růstu, sídla s pozitivním socioekonomickým vývojem v čase, a zároveň také periferní oblasti, tedy sídla v čase stagnující či vyvíjející se negativně. Vedlejším cílem práce je potvrdit nebo vyvrátit hypotézu vyplývající z Myrdalovy teorie kumulativních příčin: "Póly ekonomického růstu v čase rostou rychleji a ekonomický růst akumulují, naopak u periferních oblastí dochází v čase k dalšímu poklesu." Póly růstu a periferní oblasti jsou v další části práce blíže popsány a jsou interpretovány možné příčiny a okolnosti jejich vývoje. V teoretické části jsou nastíněna hlavní ekonomická a regionalistická východiska pro následnou analýzu socioekonomické polarizace. Pozornost je věnována zejména teoriím typu jádro - periferie s důrazem na teoriií kumulativních příčin Gunnara Myrdala.
Vedoucí práce: Jaroslav Macháček
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: regionální studia [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses