Možnosti redukce výběrového zkreslení v ratingových modelech - Ditrich, Josef; Hebák, Petr, 1940-2022; Pecáková, Iva, 1955-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2015)
Využití ratingových modelů je dnes ve finančním sektoru již běžnou praxí. Oblast kredit skóringu představuje důležitou složku pro udržení ziskovosti i transparentnosti celého procesu poskytování úvěrů. Při objemech, s nimiž poskytovatelé úvěrů běžně pracují, představuje i nepatrné zlepšení diskriminační a predikční schopnosti používaných modelů významné dodatečné zisky. Přestože skóringové modely jsou aplikovány na celou populaci žadatelů o úvěr, jsou pro jejich tvorbu či úpravu stávajících rozhodovacích pravidel obvykle využívány pouze informace těch žadatelů, kterým byl úvěr poskytnut a bylo u nich tedy možné pozorovat platební disciplínu. Tento nesoulad vede ke zkreslení způsobeném zamítnutými žadateli, či obecněji k výběrovému zkreslení. Metody snažící se zmíněný jev odstranit či alespoň zmírnit se souhrnně označují pojmem reject inference. Tyto metody se snaží odhadnout chování zamítnutých žadatelů nebo o nich získat dodatečné informace. Disertační práce je věnována metodě otevřených dveří, která je založena na náhodném poskytování úvěrů i žadatelům, kteří by byli za normálních okolností zamítnuti. Jelikož je metoda náročná nejen časově, ale zejména finančně, zkoumal jsem způsoby, jak snížit náklady na pořízení dodatečných informací o zamítnutých žadatelích. Výsledkem je navržení její modifikace, kterou jsem pojmenoval metoda pootevřených dveří. Na reálné bankovní databázi jsem otestoval dvě možné třídící proměnné, které metoda vyžaduje a výsledky porovnal s původní verzí metody. Bylo ukázáno, že oba testované způsoby výběru žadatelů umožnily snížit nákladnost metody otevřených dveří při zachování vysoké přesnosti skóringových modelů.
Vedoucí práce: Petr Hebák
Disertační práce (Ph.D.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: statistika [obor disert. práce]; disertace; dissertations