Konkurenceschopnost cestovního ruchu v regionech Francie - Voslařová, Barbora; Kouřilová, Jana, 1960-; Khendriche Trhlínová, Zuzana, 1975-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2015)
Diplomová práce se zabývá cestovním ruchem a jeho konkurenceschopností ve vybraných regionech Francie. Cílem práce je určit základní aspekty regionální konkurenceschopnosti cestovního ruchu. Vybranými regiony jsou Basse-Normandie, Bretagne, Chamagne-Ardenne, Pays de la Loire, Provence-Alpes-Côte d'Azur a Rhône-Alpes. Teoretická část je věnována důležitosti pozice cestovního ruchu z pohledu ekonomiky, společnosti a regionálního rozvoje. Dále vysvětluje pojem konkurenceschopnost cestovního ruchu a s ním spojené atributy jako je komparativní a konkurenční výhoda. Podrobněji práce popisuje jednotlivé ukazatele konkurenceschopnosti zejména s využitím metodiky WEF. V praktické části diplomové práce je, na základě veřejně dostupných dat o vybraných regionech, definován soubor indikátorů, který je možné využít při měření konkurenceschopnosti cestovního ruchu. S využitím těchto indikátorů je následně pro každý region vypočítán index konkurenceschopnosti cestovního ruchu. Z konečného srovnání vyplývá, že nejvíce konkurenceschopný cestovní ruch má region Provence-Alpes-Côte d'Azur, nejméně konkurenceschopný je naopak v regionu Chamagne-Ardenne. Na základě získaných výsledků je definováno 5 základních aspektů rozvoje cestovního ruchu. Závěrem práce potvrzuje přímou závislost mezi výší indexu a příjezdovým cestovním ruchem ve vybraných regionech. S ohledem na definovaný soubor indikátorů konkurenceschopnosti cestovního ruchu je navržena možnost jeho využití i v rámci regionů dalších evropských států.
Vedoucí práce: Jana Kouřilová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: regionální studia [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses