Význam a hodnota znalosti v kontextu informatizace socio-ekonomického prostředí - Řezníček, Václav; Mildeová, Stanislava, 1959-; Berka, Petr, 1959-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2014)
Cílem této významně multidisciplinárně orientované disertační práce je, jak plyne z jejího názvu, explikovat hodnotu a význam lidské znalosti v kontextu informatizace socio-ekonomického prostředí. Snaha podat plastický výklad se opírá o důkladné vymezení teoretických a metodologických východisek, při jejichž formulaci bylo zpracováno množství relevantních tuzemských i zahraničních pramenů. S využitím kvalitativních i kvantitativních výzkumných metod provedená kritická analýza pak poskytuje výsledky, které jsou v práci aplikovány na tři oblasti -- ekonomický systém, vzdělávání a informační management. Zejména problematika vzdělávání se přitom jeví jako zásadní. Ačkoli by se zde totiž mělo reagovat na v důsledku informatizace změněné podmínky, dochází k instrumentalizaci a fragmentizaci individuální znalosti. Závěry práce mimo jiné ukazují, že právě informatizace může k této fragmentizaci (a tedy ke snižování hodnoty znalosti) nezanedbatelně přispívat.
Vedoucí práce: Stanislava Mildeová
Disertační práce (Ph.D.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: aplikovaná informatika [obor disert. práce]; disertace; dissertations