Energetická bezpečnost EU možnosti jejího posílení s akcentem na obnovitelné zdroje - Machytka, Daniel; Jeníček, Vladimír, 1932-; Němcová, Ingeborg, 1957-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2015)
Tato práce se zaměřuj na energetickou bezpečnost Evropské unie a na možnosti jejího posílení prostřednictvím série úzce specifikovaných nástrojů. Cílem práce bylo nalézt, prověřit a následně navrhnout konkrétní možnosti posílení energetické bezpečnosti, které by splňovaly stanová kritéria. Významným bodem práce je i rozhodovací mechanismus a tvorba konkrétní metodiky pro přijetí relevantních opatření a návrhů. Pro řádnou identifikaci a jejich následnou artikulaci byl vytvořeno model posílení energetické bezpečnosti. Představený model pracuje s premisou, že energetická bezpečnost nastává vážně míněným tlakem na implementaci konceptů energetické účinnosti, výstavbou energetických systémů, které závisejí na místně dostupných obnovitelných a nevyčerpatelných palivových zdrojích a dále tlakem na decentralizaci i tlakem na rozvoj lokální samovýroby energií. Pro dosažení těchto požadavků i cílových modelových dopadů jsou veškerá vstupující data, ale i veškeré vystupující návrhy modelovány optikou jádra modelu. Jádro modelu se opírá o sérii kritérií a pravidel. Konkrétní navržené možnosti posílení energetické bezpečnosti splňují kritéria, mezi která patři množina pravidel fungování evropské energetické politiky i množina cílů evropských klimatickou-energetických a energeticko-bezpečnostních strategií EU. Navržené možnosti tedy odpovídají pravidlům evropského energetického práva a svým působením sledují cíle evropské klimaticko-energetické strategie. Klíčovým středobodem práce byla evropská energetická politika a její fungování v rámci vnitřních integračních mechanismů i v rámci vnějšího působení globálních energetických trendů.
Vedoucí práce: Vladimír Jeníček
Disertační práce (Ph.D.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: evropská studia [obor disert. práce]; disertace; dissertations