Energetický systém a energetická politika ČR v mezinárodních souvislostech - Hanzlíková, Helena (2015)
Ekonomická úroveň jednotlivých států, společenství a globální ekonomiky závisí na spolehlivé činnosti a výsledcích jednotlivých hospodářských odvětví a pododvětví včetně všech účastníků tohoto procesu. Z celého spektra ekonomických odvětví byla vybrána energetika jako nejdůležitější a klíčová infrastruktura v ČR, EU i ve světě. Vybraný sektor energetiky je rozčleněný na další podsektory: elektrickou energii, zemní plyn a ropu. Práce se zabývá rozborem uvedených odvětví, jejich podstatou, zásobami, spotřebou, zařízeními, zdroji, subjekty, cenovým vývojem a potenciálními riziky. Cílem práce je zhodnocení stavu energetických zdrojů v ČR, EU a ve světě včetně současných a potenciálních ohrožení, kterým klíčové infrastruktury čelí.