Modely cílového programování teorie, aplikace, softwarová podpora - Skočdopolová, Veronika (2015)
Cílové programování je jedním z nástrojů pro řešení rozhodovacích úloh. Cílem této disertační práce je demonstrovat praktické využití tohoto nástroje při řešení reálných problémů. První kapitola je stručným úvodem do problematiky vícekriteriálního rozhodování a slouží především pro jasnější zařazení cílového programování. Druhá kapitola je věnována cílovému programování, jeho historii, teorii, kritice i přehledu jeho praktických aplikací. Třetí kapitola se zabývá popisem modelu pro optimalizaci nákupu surovin na výrobu bílých hmot. Tento model využívá principu cílového programování pro práci s odchylkami měření při zkoumání složení jednotlivých surovin. Součástí kapitoly je i představení aplikace OPTIPROT, která je implementací zmíněného modelu. Ve čtvrté kapitole jsou popsány tři matematické modely pro tvorbu rozvrhu na úrovni katedry, dva vícefázové a jeden komplexní model. Všechny tři modely jsou formulovány s využitím cílového programování. V této kapitole je také popsána aplikace implementující komplexní model tvorby rozvrhu.