Modely cílového programování teorie, aplikace, softwarová podpora - Skočdopolová, Veronika; Jablonský, Josef, 1955-; Brezina, Ivan; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2015)
Cílové programování je jedním z nástrojů pro řešení rozhodovacích úloh. Cílem této disertační práce je demonstrovat praktické využití tohoto nástroje při řešení reálných problémů. První kapitola je stručným úvodem do problematiky vícekriteriálního rozhodování a slouží především pro jasnější zařazení cílového programování. Druhá kapitola je věnována cílovému programování, jeho historii, teorii, kritice i přehledu jeho praktických aplikací. Třetí kapitola se zabývá popisem modelu pro optimalizaci nákupu surovin na výrobu bílých hmot. Tento model využívá principu cílového programování pro práci s odchylkami měření při zkoumání složení jednotlivých surovin. Součástí kapitoly je i představení aplikace OPTIPROT, která je implementací zmíněného modelu. Ve čtvrté kapitole jsou popsány tři matematické modely pro tvorbu rozvrhu na úrovni katedry, dva vícefázové a jeden komplexní model. Všechny tři modely jsou formulovány s využitím cílového programování. V této kapitole je také popsána aplikace implementující komplexní model tvorby rozvrhu.
Vedoucí práce: Josef Jablonský
Disertační práce (Ph.D.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonometrie a operační výzkum [obor disert. práce]; disertace; dissertations