Standardy likvidity podle BASEL III a jejich dopad na vybrané banky ČR - Plíva, Rostislav (2015)
Předmětem disertační práce je okruh problémů, které se týkají připravenosti vybraných bank působících v České republice na zavedení basilejských kapitálových dohod (Basel III). Analýza vývoje a současného stavu Basel III je zaměřena na likviditu. V práci jsou analyzována data tří vybraných bank a jednoho uvěrového a spořitelního družstva. Data jsou vzájemně porovnána a je zjišťováno, zda a do jaké míry jsou tyto subjekty dostatečně připraveny na zavedení Basel III a jaké možné dopady bude implementace nových kapitálových požadavků na ně mít. Podstatnou částí práce jsou modelování a aproximace portfolia cenných papírů pro potřeby plnění likvidních požadavků Liquidity Coverage Ratio vyplývajících z Basel III.