Možnosti a limity české kulturní diplomacie ve Švédsku - Urban, Jan (2015)
Cílem této práce je identifikovat příležitosti a limity české kulturní diplomacie ve Švédsku. Na jedné straně práce formuluje konkrétní doporučení, jak efektivněji využívat současné i nově vznikající příležitosti, na straně druhé se snaží hledat způsob, jak překonat její stávající omezení. Práce je rozdělena do čtyř částí. První kapitola se věnuje teoretickému vymezení kulturní diplomacie a aktuálním změnám, kterými prochází její aktéři, zejména kulturní instituty. Druhá kapitola hledá odpověď na to, jaký obraz o sobě Česká republika chce prezentovat v zahraničí a jakým specifikům při tom čelí ve Švédsku. Třetí kapitola na příkladu vybraných programových oblastí vyhodnocuje aktivity české kulturní diplomacie ve Švédsku. Čtvrtá kapitola předkládá komplexní zhodnocení postavení Českého centra ve Stockholmu a organizace jako takové.