Socioekonomický vývoj venkovských oblastí na příkladu okresu Rokycany - Koníček, Ondřej; Macháček, Jaroslav; Říhová, Gabriela; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2015)
Cílem práce je identifikovat a charakterizovat prvky rozvoje v podmínkách okresu Rokycany. K naplnění tohoto cíle je území okresu pracovně rozděleno do 4 prostorů. Kromě prostoru městského jsou vymezeny 3 prostory venkovské: příměstský venkov, mezilehlý venkov a odlehlý venkov. Ke zjištění stavu a vývoje v těchto prostorech je využito analýzy různých socioekonomických ukazatelů. Zároveň je provedena klasifikace obcí okresu podle úrovně rozvoje zachytitelné měřitelnými veličinami. Ze závěrů vyplývá, že venkovské oblasti okresu Rokycany vykazují různý stupeň a akceleraci rozvoje. Zatímco prostor příměstského venkova je charakterizován bouřlivou výstavbou, vysokou mírou podnikatelské aktivity a podílem osob s vysokoškolským vzděláním blížícím se úrovni velkých měst, prostor odlehlého venkova vystihuje výrazně nepříznivá věková struktura populace, vysoký podíl osob zaměstnaných v zemědělství, sezónní výkyvy v úrovni nezaměstnanosti, horší úroveň vzdělání obyvatelstva a špatná dostupnost služeb i technická infrastruktura. Přesto však ani jeden z venkovských prostorů okresu nebyl v období let 2009 až 2014 populačně ztrátový. Pro hospodářskou i sociální stabilitu celého území mají rozhodující význam nové závody vybudované převážně za přispění zahraničního kapitálu, které jsou lokalizovány podél rozvojové osy regionu: dálnice D5. Tyto závody mají pozitivní vliv na zaměstnanost, jejich výrazné zaměření na výrobu součástek do automobilů a nižší náročnost na kvalifikaci pracovníků však s sebou přináší hrozby v podobě zranitelnosti ekonomiky okresu.
Vedoucí práce: Jaroslav Macháček
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2016
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2016
Způsob přístupu: Internet
Keywords: regionální studia [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses