Exportní a importní funkce (empirická analýza na příkladě České republiky) - Obešlo, František (2015)
Tato práce se zabývá importem a exportem zboží České republiky. Česká republika je malou otevřenou zemí Evropské unie. Poměr importu a exportu zboží a služeb k HDP dosahuje nadprůměru v Evropské unii. Cílem je najít vysvětlující proměnné, které mají vliv na import a export zboží a vytvořit robustní a ekonomicky interpretovatelné modely. Modely jsou vytvářeny pomocí kointegrační analýzy. Výhodou kointegrační analýzy a modelů korekce chyby je zamezení vzniku zdánlivé regrese a rozlišení krátkodobých a dlouhodobých vztahů. Pro tvorbu modelů budou použity dva přístupy: pomocí ADL modelů a Johansenova metoda, které zároveň poslouží k porovnání výsledků. Na závěr zbývá prostor pro testování vlivu šoků měnových kurzů na import a export zboží.