Exportní a importní funkce (empirická analýza na příkladě České republiky) - Obešlo, František; Mandel, Martin, 1962-; Quang, Tran Van; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2015)
Tato práce se zabývá importem a exportem zboží České republiky. Česká republika je malou otevřenou zemí Evropské unie. Poměr importu a exportu zboží a služeb k HDP dosahuje nadprůměru v Evropské unii. Cílem je najít vysvětlující proměnné, které mají vliv na import a export zboží a vytvořit robustní a ekonomicky interpretovatelné modely. Modely jsou vytvářeny pomocí kointegrační analýzy. Výhodou kointegrační analýzy a modelů korekce chyby je zamezení vzniku zdánlivé regrese a rozlišení krátkodobých a dlouhodobých vztahů. Pro tvorbu modelů budou použity dva přístupy: pomocí ADL modelů a Johansenova metoda, které zároveň poslouží k porovnání výsledků. Na závěr zbývá prostor pro testování vlivu šoků měnových kurzů na import a export zboží.
Vedoucí práce: Martin Mandel
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2016
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2016
Způsob přístupu: Internet
Keywords: bankovnictví a pojišťovnictví [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses