Evropská imigrační politika a sekuritizace imigrace - Poulová, Klára; Müller, Karel B., 1972-; Fleissner, Kamil; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2015)
Tato diplomová práce se zaobírá problematikou imigrace v rámci EU z pohledu dynamicky se rozvíjející sociálně konstruktivistické teorie. Zdá se, že se humanitární, lidskoprávní i ekonomický rozměr imigrace z evropské politiky vytrácí a tato problematika je na celoevropské úrovni stále častěji vnímána skrze optiku bezpečnosti. Cílem této práce je tedy aplikovat konstruktivistický koncept sekuritizace (zjednodušeně řečeno vykonstruování nějakého objektu za hrozbu) na současný fenomén imigrace v rámci EU a tím objasnit způsoby sekuritizace imigrace na evropské úrovni a zároveň identifikovat její dopady a související problémy. První teoretická část práce uvádí do problematiky spojení imigrace a bezpečnosti a důkladně vysvětluje teoreticko-metodologický koncept sekuritizace, který je ve druhé části použit v souvislosti s aktuální migrační politikou EU. Závěrečná část práce se věnuje některým negativním dopadům úspěšně sekuritizované imigrace a navrhuje alternativní možností k uchopení celo-unijní imigrační politiky, která by měla zasahovat i do jiných (nejen bezpečnostních) sektorů.
Vedoucí práce: Karel Müller
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2016
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2016
Způsob přístupu: Internet
Keywords: politologie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses