Současné vnitřní proměny Číny a vliv na mezinárodní vztahy v 21. století - Engelbrechtová, Nicole; Matějka, Zdeněk, 1935 září 19.-; Machoň, Miloslav, 1988-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2015)
Diplomová práce se zabývá současnými vnitřními proměnami Číny a jejich vlivem na mezinárodní vztahy v 21. století. Postupně jsou analyzovány proměny střední třídy, urbanizace a politika jednoho dítěte. Následně se práce zabývá ekonomickým rozmachem Číny, jejímu současnému postavení ve světové ekonomice a jejími domácími i zahraničními investicemi. Dále je pozornost zaměřena na vzrůstající asertivitu Číny v mezinárodních vztazích, zejména s ohledem na její hlasování v Radě bezpečnosti OSN. Závěrem jsou analyzovány problémy sporných ostrovních i vnitrozemských území, jež si Čína nárokuje.
Vedoucí práce: Zdeněk Matějka
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2016
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2016
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní politika a diplomacie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses