Možnosti a meze vývozu vybraného českého zboží na ruský trh - Všetičková, Věra; Petříček, Václav, 1944-; Bolotov, Ilya; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2015)
Diplomová práce pojednává o možnostech a mezích vývozu českého zboží, specificky zařízení pro čistírny odpadních vod na ruský trh. První kapitola představuje v souladu s teorií internacionalizace jednotlivé formy vstupu na zahraniční trh, přičemž u vybraných vstupních režimů včetně vývozu práce uvádí specifika ruského trhu. Následující kapitola podává obraz současných česko-ruských obchodních vztahů, jejichž podoba vyplývá z bilaterálních, regionálních a multilaterálních dohod, ale taktéž významných politicko-ekonomických událostí nedávné doby. Ve své případové části se práce věnuje již konkrétním příležitostem a překážkám pro vývoz českých zařízení pro čistírny odpadních vod. V jednotlivých podkapitolách proto charakterizuje stav vodního odpadového hospodářství v RF, uvádí legislativní a programové stimuly rozvoje či modernizace příslušné infrastruktury, ale zmiňuje taktéž faktory, kvůli nimž je vstup na ruský trh pro české firmy obtížnější. Vzhledem k tomu, že jednou z překážek je i problematické financování ruských projektů, zabývá se samostatná kapitola rovněž možnostmi financování a pojišťování exportu se státní podporou. Práce se tedy snaží komplexně pokrýt stimuly vývozu sledovaného zboží na ruský trh, dále problémy, na které vývozci mohou narazit, a konečně i možnosti jejich řešení.
Vedoucí práce: Václav Petříček
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2016
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2016
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses