Itálie : ekonomika a postavení na trhu mezinárodního cestovního ruchu - Baudyšová, Marie (2015)
Cílem této práce je pomocí jednotlivých klíčových ukazatelů analyzovat ekonomickou situaci a také cestovní ruch Itálie a tím vymezit její postavení na mezinárodním trhu. S cestovním ruchem úzce souvisí činnost organizace ENIT, národní agentury cestovního ruchu, a proto je cílem této práce zaměřit se i na její snahy o propagaci Itálie a hlavní politiky a strategie. Celá práce je rozdělena do čtyř hlavních kapitol. První část se zabývá obecnou charakteristikou Itálie, která se soustřeďuje i na demografický vývoj, charakteristiku životních podmínek a pracovní trh. Dále následuje ekonomická analýza, která vymezuje současné trendy vývoje ekonomiky, ale ukazuje i vývoj v čase a udává možnou prognózu do budoucna. Třetí kapitola se zabývá analýzou cestovního ruchu a poslední část charakteristikou italské centrály cestovního ruchu ENIT a jejími činnostmi.