Více žen do politiky : občanské aktivity v ČR - Dušková, Štěpánka; Dvořáková, Vladimíra, 1957-; Kolínský, Ondřej; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2015)
Diplomová práce se zabývá úlohou občanské společnosti při prosazování vyššího počtu žen do politiky a veřejných funkcí. Ženy jsou v české politice výrazně podreprezentovány. Situaci je možné změnit přijetím opatření na podporu žen v politice. Tato opatření musí být dobrovolně přijata politickými stranami nebo ukotvena v legislativě. Aby politické strany uznaly nutnost takových opatření, musí na ně působit tlak ze strany voličů. Proto je zapotřebí činnosti neziskových organizací, které mají schopnost prosazení zájmů a mohou jak informovat veřejnost, tak spolupracovat s dalšími subjekty za účelem prosazení jejich cíle. Příkladem organizace, která se zabývá prosazení rovného zastoupení žen a mužů v politice je organizace Fórum 50 %, jejíž činnost je v práci analyzována. Diplomová práce je rozdělena do čtyř kapitol. První část práce se zabývá občanskou společností a reprezentací zájmů v teoretické rovině. Druhá kapitola pojednává o konceptu politické reprezentace žen, předkládá statistiky počtu žen v české politice, identifikuje hlavní bariéry bránící ženám v politické účasti a představuje nástroje, pomocí nichž je možné množství žen v politice regulovat. Třetí kapitola mapuje ženské neziskové organizace v ČR po roce 1989 a vývoj ženského hnutí. Poslední kapitola je věnována analýze činnosti organizace Fórum 50 %.
Vedoucí práce: Vladimíra Dvořáková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2016
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2016
Způsob přístupu: Internet
Keywords: politologie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses