Ontologie přístupnosti budov - Hazuza, Petr (2015)
V rámci projektu Mapy bez bariér, který realizuje Nadace Charty 77 - Konto Bariéry, proběhne v roce 2015 mapování přístupnosti objektů z pohledu osob s omezenou hybností. Zmapováno bude bezmála 600 hradů, zámků či jinak turisticky atraktivních objektů po celé České republice, naměřené údaje budou vyneseny na on-line mapu, ale především budou publikovány jako otevřená a strojově čitelná data mj. i v podobě propojených otevřených dat. Projekt však zmapováním zmíněných objektů nekončí. Jeho cílem je rovněž položit základy jednotného uložiště dat o přístupnosti objektů. Probíhají jednání s mapujícími organizacemi i institucemi, které mají o toto mapování zájem, a je jim nabízena platforma pro publikaci jejich dat. Potřebný RDFS slovník pak vzniká v rámci této diplomové práce. Otestován bude na datech z několika formulářů popisujících existující objekty prostřednictvím služeb pro pořizovatele i uživatele služeb, které budou také navrženy jako součást této práce.