Dopady aktivit Číny na africkém kontinentu - Smolníková, Markéta; Kochan, Jan, 1977-; Volenec, Otakar; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2015)
Tato bakalářská práce se zabývá vlivem Číny na vývoj ekonomik jejích největších obchodních partnerů v Africe od založení Fóra pro čínsko-africkou spolupráci (FOCAC) s důrazem na ekonomický rozvoj. Analýza je provedena optikou ukazatelů ekonomické výkonnosti, ekonomické aktivity a ekonomického rozvoje, mezi nimiž figuruje Global Competitiveness Index (GCI) a Index lidského rozvoje (HDI). Výsledný rozbor na základě vybraných ukazatelů neprokázal jednoznačný vliv Číny na vývoj ekonomiky Jižní Afriky, Angoly, Egypta, Nigérie a Súdánu pro svůj plošný záběr. Tento přístup nicméně přináší nový pohled na zkoumání dopadů čínských aktivit v Africe a v užším záběru s důkladným výzkumem jednotlivých aspektů zkoumaných ukazatelů by mohl být zdrojem nových poznatků ve věci čínského vlivu na ekonomický rozvoj Afriky.
Vedoucí práce: Jan Kochan
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2016
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2016
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses