Efektivita státní podpory v zemědělství se zaměřením na značky kvality - Svobodová, Eva (2015)
Cílem práce je zhodnocení efektivity státní podpory v zemědělství se zaměřením na značky kvality. Na začátku práce jsou popsány státní instituce podporující české výrobce. Zhodnocení efektivity je provedeno na základě telefonického dotazování s výrobci a kvantitativního šetření mezi spotřebiteli. Telefonické dotazování je uskutečněno s výrobci, kteří mohou používat logo Regionální potravina na svých výrobcích. Výsledkem telefonického dotazování je zjištění, zda-li výrobci zaznamenali pozitivní zlepšení jejich prodejů po získání značky kvality. V kvantitativním výzkumu provedeným mezi spotřebiteli, je klíčová otázka, jak velké povědomí mají konzumenti o značkách kvality, jaký je hlavní faktor při jejich nákupním rozhodování a jestli zaznamenali kampaně Ministerstva zemědělství na podporu potravin českých producentů se značkami kvality. Po provedení výzkumu bude snadnější říci, zda-li je podpora efektivní nebo jsou spatřeny nedostatky případně jaké.