Vývoj diplomatických vztahů mezi Českou republikou a Vatikánem - Kristek, Tomáš (2015)
Diplomatické vztahy mezi Českou republikou a Vatikánem se utváří od roku 1918 a působí na ně různé faktory, které studujeme v kontextu dějin a na základě teorií liberálně-idealistických a realistických. V bakalářské práci se budeme věnovat faktorům působící na vzájemný vztah státu a církve v pohledu mezinárodních vztahů a v různých konkrétních dějinných okamžicích. V tomto vzájemném vztahu mezi státem a církví nejde pouze o vztah dvou suverénních států, ale o vztah státu a mezinárodní organizace, která je reprezentovaná papežem, jako hlavou státu i hlavou církve. Z hlediska vzájemné snahy o konsensus každá strana do jednání vnáší své požadavky, které se v případě papežské diplomacie ne vždy shodují s cílem diplomacie světské. Protože se jedná o demokracie, které řeší své spory diplomatickou cestou, i Česká republika a Vatikán usilují o dohodu tímto způsobem, ačkoli dohoda není vždy možná.