Cloudové technologie v prostředí bank - Havel, Jaroslav (2015)
Bakalářská práce se věnuje problematice veřejného cloudu v prostředí bank, zejména pak rizikům spojeným s využitím veřejného cloudu v bankovních institucích. V první části je podrobně rozebrán pojem cloud computing a jsou vysvětleny klíčové charakteristiky této technologie. Následující kapitola vymezuje pojem banka a je zde uveden výčet nejdůležitějších regulatorních požadavků ve vztahu k outsorcingu, potažmo cloud computingu. V posledních dvou kapitolách jsou hrozby vyplývající z využití veřejných cloud služeb dány do souvislosti s regulatorními a zákonnými požadavky, které musí banky dodržovat. Následně je zde sestavena tabulka rizik, které musí každá finanční instituce zvážit při úmyslu využít veřejné cloud technologie.