Vývoj Eura v kontexte dlhovej krízy - Machová, Veronika; Čajka, Radek, 1983-; Bolotov, Ilya; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2015)
Hlavným cieľom tejto práce je poskytnúť prehľad o vývoji a problémoch Eura v kontexte dlhovej krízy. Euro ako ústredný aspekt Hospodárskej a menovej únie má zásadný vplyv na úroveň konvergencie a súčasné systémové nedostatky Európskej únie. Prvá kapitola uvádza do problematiky stručným popisom vývoja európskej integrácie od druhej svetovej vojny v kontexte Hospodárskej a menovej únie. Druhá kapitola definuje pojem nominálnej a reálnej konvergencie a bližšie sa venuje Maastrichtským kritériám a Paktu stability a rastu, ktorý bol výsledkom snahy o užšiu fiškálnu koordináciu. Ďalej sumarizuje hlavné príčiny krízy a následne analyzuje jej vplyv na pár EUR/USD. Štvrtá kapitola je zameraná na systémové nedostatky eurozóny s dôrazom na nerovnováhu bežného účtu platobnej bilancie. Posledná kapitola zhrňuje prístupy k riešeniu dlhovej krízy za predpokladu, že doterajšie opatrenia lídrov eurozóny v spolupráci s vládami zadlžených členov zlyhajú.
Vedoucí práce: Radek Čajka
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2016
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2016
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses