Projevy čínského státního kapitalismu v zahraničí - Drugda, Zbyněk (2016)
Čínská ekonomika hojně využívající modelu státního k zajištění ekonomického rozvoje v posledních letech začala používat státní podniky k zajištění dostatečného množství surovin pro uspokojení rostoucích nároků ekonomiky. Následkem zahraniční expanze se začínají projevovat pozitivní i negativní efekty v zahraničí. Zároveň se k překvapení bankéřů a burzovních makléřů na přelomu nového tisíciletí objevují první velké akvizice suverénních fondů disponujících obrovským množstvím likvidity a hledajícím investice do perspektivních technologií nebo do výdělečných aktiv. Výhodou těchto fondů je především možnost disponovat s obrovskými čínskými devizovými rezervami, které ČLR získala politice levného juanu. Práce proto analyzuje projevy státního kapitalismu ztělesněného státními podniky a suverénními fondy v zahraničí a zjišťuje, zda hlavním motivem pro zahraniční expanzi čínských podniků jsou technologie a suroviny.