Aplikace systémové dynamiky v oblasti digitalizace dokumentů - Rataj, Jan (2015)
Tato diplomová práce se zabývá systémovou dynamikou a její aplikací v oblasti digitalizace dokumentů. Jedná se o oblast, jejíž význam se postupně zvyšuje. Potřeba převodu a uchovávání dokumentů v digitální podobě v současné době, kdy dochází ke značnému nárůstu objemu dat, stále roste. Jeden z vhodných nástrojů analýzy oblasti digitalizace dokumentů představuje systémová dynamika, která v České republice pro oblast digitalizace dokumentů dosud využita nebyla. Cílem této práce je vytvoření modelů systémové dynamiky pro oblast digitalizace dokumentů, a to prostřednictvím aplikace metod systémové dynamiky, a následně ověření jejich použitelnosti na konkrétních datech projektů digitalizace získaných z praxe. Tyto modely jsou univerzálně použitelné prakticky pro všechny typy projektů digitalizace dokumentů. Hlavní přínos práce představují vytvořené modely systémové dynamiky, které jsou univerzálně použitelné na nejrůznější projekty digitalizace dokumentů a s jejichž pomocí lze simulovat průběh digitalizace dokumentů. V praxi pak představují tyto modely pro firmy zabývající se digitalizací způsob, jak lze ukázat výhody digitalizace dokumentů potenciálním zákazníkům.