Lokální politika a její specifika : případová studie Prahy 16 – Radotína - Nikodýmová, Anna (2015)
Lokální politika většinou nestojí v centru všeobecného zájmu, ačkoli je nezbytná pro chod celého demokratického politického systému. Tato práce se zabývá fungováním lokální politiky v městské části Praze 16, ve které v komunálních volbách už od roku 1994 jasně vítězí pouze jediná politická strana - Občanská demokratická strana. Cílem práce je nalézt hlavní faktory, které vedly k jejímu vítězství i v obecních volbách v roce 2014. Hlavní text celé práce je rozdělený do tří kapitol. První kapitola je teoretická a zabývá se teorií demokracie, občanské společnosti a občanskými elitami. Druhá kapitola se zaměřuje na utváření komunální politiky na Praze 16, konkrétně na výsledky obecních voleb v jednotlivých letech, složení Zastupitelstva a Rady MČ Prahy 16 a na volební strany kandidující v této městské části v obecních volbách v roce 2014. Třetí kapitola se věnuje analýze volebních výsledků a rozhovorů s radotínskými radními a zastupiteli.