Význam námořní přepravy pro zahraniční obchod ČR - Vodičková, Monika (2015)
Česká republika je vnitrozemský stát bez přístupu k moři. I přístupu k moři. I přesto zde hraje námořní přeprava nezastupitelnou roli. Zejména v rámci mezinárodního obchodu se státy Ameriky, Asie a Afriky. Tedy se státy, na které se český stát zaměřuje ve své exportní strategii. Má diplomová práce je rozdělena do pěti kapitol-čtyři teoretické a jedna praktická. První kapitola se bude zabývat významem námořní přepravy ve světě a také pro Českou republiku. Druhá kapitola bude věnována úmluvám, které se používají v námořní přepravě. V třetí kapitole své práce představím dokumenty, které se používají pří námořních přepravách. Poslední kapitola se zabývá primárně dokumentárními akreditivy.