Rámcové smlouvy a všeobecné obchodní podmínky - Koukalová, Simona (2015)
Bakalářská práce se zabývá významem a využitím tzv. rámcových smluv a všeobecných obchodních podmínek při uzavírání smluv v obchodních vztazích mezi podnikateli. Vedle úvodních otázek spojených s právní úpravou způsobů uzavírání a vzniku smluv v novém občanském zákoníku, č. 89/2012 Sb. je pozornost věnována výkladu pojmu a praktickému využití institutu tzv. rámcové smlouvy jakožto specifického druhu nepojmenovaných smluv, a to s důrazem na tzv. rámcové kupní smlouvy a distribuční smlouvy. V návaznosti na to práce obsahuje rozbor významu a forem použití všeobecných obchodních podmínek, které mají povahu nepřímých a vedlejších smluvních ujednání, a to jak z hlediska celkového rámce smluvních vztahů (dlouhodobé obchodní spolupráce stran), tak i pro určení konkrétních částí obsahu jednotlivých smluv. Zvláštní pozornost je přitom věnována problematice možné aplikace více všeobecných obchodních podmínek na smlouvu, a to v rámci nového způsobu řešení tzv. battle of the forms, a souvisejícím obchodním a smluvním rizikům. V tomto směru je i nastaven i cíl bakalářské práce, kterým je potvrzení nebo vyvrácení hypotézy, že nová úprava závazkových vztahů a speciálně všeobecných obchodních podmínek vnesla do podnikatelského prostředí zásadní právní nejistotu a nejasnosti. Závěr práce je věnován problematice hierarchie v přednosti užití ujednání rámcové smlouvy, všeobecných obchodních podmínek a jednotlivých smluv, jakož i specifickým otázkám použití rámcových smluv a všeobecných podmínek v mezinárodním obchodním styku.