Strategické partnerství mezi Německem a Ruskem - Maráková, Natálie (2015)
Tato diplomová práce se zaměřuje na analýzu a zhodnocení německo-ruského strategického partnerství optikou Německa. Jejím cílem je nalézt odpověď na otázku, zda Rusko někdy skutečně bylo, popřípadě stále je strategickým partnerem Německa, nebo zda navázání strategického partnerství zůstává spíše politickým cílem než realitou. Teoretická část práce se zabývá vymezením teoretické podstaty strategického partnerství a identifikuje základní definiční znaky tohoto konceptu. Analytická část práce je rozčleněna na dílčí kapitoly, které se věnují analýze jednotlivých dimenzí německo-ruských vztahů: ekonomické, energetické, bezpečnostní a politické. Závěrečná kapitola této práce si klade za cíl shrnout a zhodnotit hlavní poznatky výzkumu vyplývajícího z předchozích kapitol a zodpovědět výzkumnou otázku, zda je, či v minulosti bylo možné považovat Rusko za německého strategického partnera.