Dopad devizových intervencí ČNB na zahraniční obchod ČR - Blumtritt, Jakub; Žamberský, Pavel; Jiránková, Martina, 1967-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2015)
Hlavním cílem této diplomové práce je zhodnocení dopadu devizových intervencí ČNB na zahraniční obchod České republiky. Byla formulována hypotéza, že po znehodnocení koruny krátkodobě došlo ke zhoršení salda obchodní bilance a až po uplynutí určitého času bylo možné pozorovat zlepšování salda obchodní bilance. Tento vývoj je popisován v teorii jako tzv. J-křivka. První kapitola poskytuje teoretickou oporu pro další části práce a obsahuje základní poznatky k monetární politice, teorii měnového kurzu a jeho vlivu na zahraniční obchod. Druhá kapitola analyzuje vývoj teritoriální a komoditní struktury zahraničního obchodu ČR v letech 2000-2013. Třetí kapitola se soustředí na charakteristiku provedených intervencí ČNB a jsou zde uvedeny argumenty pro a proti tomuto kroku české centrální banky. Klíčovou z hlediska potvrzení či zamítnutí stanovené hypotézy je čtvrtá kapitola, která pomocí ekonometrického Vector Error Correction modelu analyzuje krátkodobé a dlouhodobé dopady znehodnocení kurzu koruny na zahraniční obchod ČR s Německem. Následně jsou výsledky modelu srovnány s reálnými statistikami zahraničního obchodu ČR.
Vedoucí práce: Pavel Žamberský
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2016
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2016
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses