Analýza transakcí při platbách kryptoměnami - Maňák, Michal; Šebesta, Michal; Bruckner, Tomáš, 1974-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2015)
Bitcoin i jiné kryptoměny se pomalu stávají běžně používanou měnou. Stejným tempem se však objevují i metody, jak jejich principu zneužít k vlastnímu obohacení. Tato práce si proto klade za cíl vysvětlit základní principy při používání kryptoměn ve vztahu k internetové identitě člověka. Tato vazba je v práci reprezentována dvěma zdroji, řetězcem transakcí v kryptoměnách a veřejně používanými internetovými profily. Cílem je vytvořit a vysvětlit postup, na jehož základě je možné kombinací obou zdrojů odhalit totožnost osoby používající kryptoměny k platebnímu styku z pohledu soukromé osoby. Prostředkem k naplnění tohoto cíle je vytvoření metod, kterými lze z blockchainu a internetových profilů extrahovat smysluplná a pravdivá data, nad nimiž bude možné provést data mining k objevení logických souvislostí a tím pádem vytvoření profilu konkrétního uživatele. Na výsledky tohoto šetření navazuje obsah věnovaný pravidlům zachování soukromí na internetu, který se týká technologických i behaviorálních prostředků zabraňujících sdílení osobních informací. Na závěr této práce budou popsány metody, kterými je možné na systémy kryptoměn zaútočit a pro jejichž řešení je možné techniky hledání identity v práci popsané využít.
Vedoucí práce: Michal Šebesta
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2016
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2016
Způsob přístupu: Internet
Keywords: informační systémy a technologie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses