Výběr právní formy podnikání jednotlivce z účetního a daňového hlediska - Jurečková, Petra (2015)
Diplomová práce na téma Výběr právní formy podnikání jednotlivce z účetního a daňového hlediska se zabývá právními formami pro drobného podnikatele. Po prvotní analýze se stává ústředním tématem celé práce podnikatel, který podniká na základě své právní subjektivity a společník, který vystupuje jako jediný vlastník společnosti s ručením omezeným. Jednotlivé kapitoly rozebírají danou problematiku jak z hlediska účetního, tak z hlediska daňového a právního. Praktickou součástí diplomové práce jsou modelové příklady. První část příkladů porovnává daňové zatížení společníka a podnikatele a druhá část příkladů se věnuje zaznamenání nejobvyklejších transakcí, které vznikají na začátku podnikání, zprvu v daňové evidenci a poté v účetnictví.