Nemovitá věc v podnikání (účetní a daňové souvislosti) - Vinšová, Kristýna (2015)
Diplomová práce se zaměřuje na problematiku nemovitých věcí v podnikání po rekodifikaci soukromého práva od 1. 1. 2014. Zabývá se vybranými účetními a daňovými problémy spojenými s pořízením, držbou a vyřazením nemovité věci. Cílem práce je poskytnout popis všech operací a povinností ekonomického subjektu v souvislosti s používáním nemovitých věcí pro podnikání. Práce se zabývá vytýčenými problémy z pohledu podnikatele, který se řídí českými předpisy, vede účetnictví a disponuje s majetkem pro účely podnikání a nepořizuje nemovitou věc primárně pro obchodování s ní. Celá práce se zabývá pouze pozemky a stavbami na nich umístěnými.