Integrace SaaS do on premise prostředí IS podniku - Žižka, Petr (2015)
Tato diplomová práce se zabývá integrací aplikací poskytovaných formou služeb (angl. Software as a Service, dále SaaS) do stávajícího on-premise podnikového informačního systému. Služby typu SaaS jsou v rámci podnikové informatiky (angl. Enterprise Computing) začleněny do většího celku tzv. cloudových služeb (angl. Cloud Services), které zažívají v posledních letech velice dynamický růst a pronikají v různých formách do podniků všech velikostí a oblastí podnikání. Avšak nasazení SaaS v podnikové praxi naráží na specifické problémy s jejich integrací do podnikových informačních systémů. Dodavatelé SaaS se v posledních letech soustředili výhradně na vylepšování vlastní funkcionality a samotná integrace jejich služeb zůstala na okraji jejich zájmu. Z tohoto důvodu je integrace SaaS stále pro mnoho společností komplikovaná a prakticky nedostupná. Obzvláště skupina malých a středních společností je v ohledu využití informačních technologií specifická a pro tuto skupinu jsou tradiční integrační prostředky nedostupné. Cílem práce je proto návrh metodického vzoru MeFIS pro integraci SaaS do on-premise prostředí podnikového informačního systému malých a středních společností. Nejprve provedu vymezení terminologie používané v oblasti integrace IT a cloudových služeb a vymezím základní technologické prostředky používané k integraci v IT. Na základě tohoto vymezení provedu rešerši dostupných informačních zdrojů s cílem nalézt vhodnou metodiku pro integraci SaaS, která by zohledovala specifické potřeby malých a středních společností. Na základě dostupných metodik provedu návrh metodického vzoru integrace SaaS, který bude vycházet z metodického rámce MeFIS. V závěrečné fází provedu aplikaci navrženého metodického vzoru na konkrétní integrační projekt ve skutečné české společnosti.