Integrace SaaS do on premise prostředí IS podniku - Žižka, Petr; Gála, Libor, 1965-; Buchalcevová, Alena, 1958-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2015)
Tato diplomová práce se zabývá integrací aplikací poskytovaných formou služeb (angl. Software as a Service, dále SaaS) do stávajícího on-premise podnikového informačního systému. Služby typu SaaS jsou v rámci podnikové informatiky (angl. Enterprise Computing) začleněny do většího celku tzv. cloudových služeb (angl. Cloud Services), které zažívají v posledních letech velice dynamický růst a pronikají v různých formách do podniků všech velikostí a oblastí podnikání. Avšak nasazení SaaS v podnikové praxi naráží na specifické problémy s jejich integrací do podnikových informačních systémů. Dodavatelé SaaS se v posledních letech soustředili výhradně na vylepšování vlastní funkcionality a samotná integrace jejich služeb zůstala na okraji jejich zájmu. Z tohoto důvodu je integrace SaaS stále pro mnoho společností komplikovaná a prakticky nedostupná. Obzvláště skupina malých a středních společností je v ohledu využití informačních technologií specifická a pro tuto skupinu jsou tradiční integrační prostředky nedostupné. Cílem práce je proto návrh metodického vzoru MeFIS pro integraci SaaS do on-premise prostředí podnikového informačního systému malých a středních společností. Nejprve provedu vymezení terminologie používané v oblasti integrace IT a cloudových služeb a vymezím základní technologické prostředky používané k integraci v IT. Na základě tohoto vymezení provedu rešerši dostupných informačních zdrojů s cílem nalézt vhodnou metodiku pro integraci SaaS, která by zohledovala specifické potřeby malých a středních společností. Na základě dostupných metodik provedu návrh metodického vzoru integrace SaaS, který bude vycházet z metodického rámce MeFIS. V závěrečné fází provedu aplikaci navrženého metodického vzoru na konkrétní integrační projekt ve skutečné české společnosti.
Tato část si klade za cíl popsat možná řešení integračních problémů za použití navrženého metodického vzoru a také může sloužit jako nástin konkrétní integrace SaaS do podnikových informačních systémů malých a středních firem.
Vedoucí práce: Libor Gála
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2016
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2016
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podniková informatika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses