Sociálně tržní hospodářství v SRN : současná podoba a další očekávání - Tomšejová, Andrea; Antal, Jarolím, 1986-; Vlčková, Jana; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2014)
Po druhé světové válce byla situace Německa obtížná. Důsledky porážky byly citelné ve všech sférách. Přesto se německá ekonomika z této nelehké situace dostala a v průběhu dalších dvaceti let zažívala nebývalý hospodářský růst. Významný podíl na této obnově měli představitelé koncepce sociálně tržního hospodářství a zástupci ordoliberalismu Ludwig Erhard, Walter Aucken či Alexander Rustow. V první kapitole se zabývám charakteristikou a základními principy sociálně tržního hospodářství. Definuji základní historické milníky tohoto konceptu s ohledem na ekonomický vývoj. S postupnými vnitřními i vnějšími změnami, které nevyhnutelně působily na německou ekonomiku, se ukázaly slabiny nastaveného systému. Docházelo k strukturálním reformám, které určitým způsobem vedly ke změně původního konceptu sociálně tržního hospodářství a k nastavení nové podoby sociálně tržního hospodářství. Právě na tuto postupnou změnu je zaměřena 2. kapitola. Závěrečná kapitola pojednává o aktuální ekonomické situaci, která je ve velké míře ovlivněna narůstající globalizací a integrací v rámci EU. S tím souvisí také současná podoba sociálně tržního systému a z něj vyplývající jak pozitiva, tak negativa. Závěrečná část je věnována budoucímu vývoji a udržitelnosti konceptu sociálně tržního hospodářství.
Vedoucí práce: Jarolím Antal
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2016
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2016
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses