Význam Programu západního rozvoje ČLR pro tibetskou ekonomiku - Beran, Jiří (2014)
Předmětem diplomové práce je analýza vývoje a výsledků programu západního rozvoje v Tibetské autonomní oblasti. Hlavním cílem práce je zhodnotit dosavadní výsledky rozvojového programu pro Tibetskou autonomní oblast. Práce se dělí do tří kapitol. První kapitola se věnuje teoriím regionálního rozvoje, které jsou relevantní pro program západního rozvoje a způsobům hodnocení úspěšnosti rozvojové politiky. V druhé kapitole je zpracovaný hospodářský rozvoj Tibetu od dob dynastie Qing až po implementaci programu západního rozvoje, kterému je ve druhé kapitole věnována samostatná část. Ve třetí kapitole je nejdříve popsána hospodářská politika v Tibetu, na kterou navazuje analýza výsledků rozvojového programu a aplikace rozvojových teorií z první kapitoly.