Analýza problematiky pěstování koky v Bolívii a její dopad na vztahy s USA - Šlechtová, Markéta (2015)
Bakalářská práce Analýza problematiky pěstování koky v Bolívii a její dopad na vztahy s USA se věnuje historickému vývoji, tradicím pěstování a tradičnímu užívání koky. Též popisuje příčiny tvrdého postoje USA vůči drogám a snahy o kompletní eradikaci koky v producentských zemích jako je Bolívie. Zachycuje nejenom historické, ale také ekonomické souvislosti a použité strategie a zákony na eradikaci koky. Dále identifikuje hlavní důvody, proč zvolená strategie nepřináší požadované efekty a jakým způsobem chce problematickou situaci výroby a pašování drog řešit bolivisjký prezident Evo Morales a americká vláda. Nejprve se práce zabývá historickým kontextem a tradicemi pěstování a užívání koky, poté následuje popis domácích souvislostí, vztahů Bolívie s USA a lobbovací snahy prezidenta Moralese za legalizaci koky. Ve druhé kapitole je popsána historie kokainu v USA, tvrdý postoj vůči drogám a protidrogová spolupráce americké a bolivijské vlády. Práce je zakončena náhledem a názory na současnou situaci z pozice USA a zemí sousedících s Bolívií.