Role územní samosprávy při ochraně kulturních hodnot - Jelínková, Karolina; Khendriche Trhlínová, Zuzana, 1975-; Vochozková, Jacqueline; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2015)
Tato diplomová práce se zabývá rolí územní samosprávy při ochraně kulturních hodnot. V teoretické části je nejprve diskutováno, co to jsou kulturní hodnoty, jaké jsou jejich přínosy a proč je potřeba je chránit. Následuje analýza nástrojů a institucí, které se v České republice zabývají ochranou kulturních hodnot a poté je tato analýza soustředěna na hl. m. Prahu, jež je významným kulturním centrem a na jehož území se nachází velké množství kulturních hodnot. Ukazuje se, že územní samosprávě je v České republice věnován značný prostor pro ochranu vlastních hodnot a míra její iniciativy je tak pro ochranu kulturních hodnot zásadní. Pražská samospráva disponuje jak mnoha institucemi, tak mnoha nástroji, které se věnují ochraně kulturních hodnot, nicméně se objevují i některé nedostatky. Tím aktuálním je chybějící aktualizace kulturní koncepce na územní hl. m. Prahy a z dlouhodobého hlediska je problémem pokles finančních prostředků a nedostatečná vzdělanost a informovanost v kulturní oblasti.
Vedoucí práce: Zuzana Khendriche Trhlínová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2016
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2016
Způsob přístupu: Internet
Keywords: regionální studia [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses