Analýza Big Data v oblasti zdravotnictví - Nováková, Martina; Kučera, Jan; Chlapek, Dušan; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2015)
Diplomová práce se zabývá analýzou Big Data v oblasti zdravotnictví. Cílem je definovat termín Big Data, seznámit čtenáře s růstem dat ve světě a také i ve zdravotnictví. Dále vysvětlit pojem datový expert a vydefinovat členy týmu datových expertů. V dalších kapitolách jsou vymezeny fáze Big Data analýzy podle metodiky společnosti EMC2 a přiblíženy základní technologie pro analýzu Big Data. Za přínosnou a zajímavou část považuji vymezení úloh, kde již jsou Big Data technologie ve zdravotnictví využívána. V praktické části provádím Big Data analýzu úlohy se zaměřením na meteorotropní choroby, ve které využívám reálná zdravotnická a meteorologická data. Čtenář se seznámí nejen s jedním z doporučených postupů analýzy, použitými statistickými modely, ale zároveň mu budou i přiblíženy některé termíny z oblasti biometeorologie a zdravotnictví. Nedílnou součásti provedené analýzy je i upozornění na její omezení, konzultace výsledků a závěrů s odborníky z meteorologie i zdravotnictví.
Vedoucí práce: Jan Kučera
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2016
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2016
Způsob přístupu: Internet
Keywords: kognitivní informatika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses