Uplatnění lean techniky pro zlepšení procesu vyhledávání a přijímání zaměstnanců na úrovni modrých límečků - Panchártková, Denisa; Martínez, Felipe; Kutscherová Vodešilová, Martina; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2015)
Cílem této diplomové práce je zlepšení procesu Nábor zaměstnanců na pozici svářeč v konkrétní společnosti tak, aby byl naplněn plán zaměstnat nových 45 svářečů do konce roku 2015. V rámci definování procesu je zjištěn sekundární příležitost ke zlepšení a to fluktuace svářečů. Dílčími cíli jsou mapování, měření a analýza současného stavu náboru nových a motivace současných svářečů, na jejichž základě jsou navrženy a implementovány změny. V posledním kroku jsou kontrolovány dopady těchto změn. Celý postup kopíruje kroky metody DMAIC, která je pro řešení využita. V reálném řešeném projektu jsou použity nástroje Lean Managementu jako Sipoc, Flowchart a Išikawa diagram, First Pass Yield, A3 Report nebo Benchmarking. Zmíněné metodické nástroje jsou popsány v praktické části. V závěru práce je zjištěno, že díky provedeným změnám se podařilo zlepšit nábor o 12 procentních bodů. Fluktuace, druhý sledovaný nedostatek, ještě není možné měřit. Dopad změn je předpokládány v horizontu 1 roku. Ačkoli došlo k výraznému zlepšení procesu, plán k poslednímu dni v říjnu 2015 není naplněn. Obsazeno bylo z plánovaných 45 pozic 37 svářečů.
Vedoucí práce: Felipe Martínez
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2016
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2016
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podniková ekonomika a management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses