Možnosti deklarativního programování v jazyku Java 8 - Rytych, Maxim (2015)
Tato práce se zabývá možnostmi deklarativního programování v nové verzi jazyka Java 8, a to konkrétně prostřednictvím prvků převzatých z domény funkcionálních programovacích jazyků v podobě funkce jako hodnoty a proudů dat využívajících odloženého vyhodnocení nazývaných v této práci termínem datovody. Cílem práce je předvést možnosti deklarativního programování prostřednictvím těchto prvků, analyzovat jejich implementaci a předvést, jak navrhnout vlastní řešení. Přínos práce spočívá zejména v ukázce možností nových prvků, rozboru jejich implementace a návrhu vlastního řešení. Výstupy může použít český čtenář, alespoň mírně pokročilý v oboru informačních technologií. Práce je rozdělena na část teoretickou a praktickou. Teoretická část je pokryta kapitolami 3 8. Teoretická část hovoří o motivaci zavedení nových prvků, popisuje funkcionální programování a jeho základní principy, poté ukazuje principy nově zavedených prvků a končí popisem balíčku java.util.stream. Praktická část je pokryta kapitolami 9 a 10. V praktické části jsou popsány operace datovodů a ukázány příklady vlastních řešení.