Oceňování strukturovaných produktů - Dohnálek, Jan (2016)
Cílem práce je seznámit čtenáře s oblastí oceňování strukturovaných produktů (strukturovaných instrumentů). Jedná se o relativně složitou problematiku, jež však stojí na obecných základech oceňování. Právě všeobecnými základy oceňování se zabývá úvodní kapitola. Důraz je kladen především na objasnění principu současné hodnoty, jakožto specifické varianty metody porovnání, a jejím souvisejícím aspektům. Ve druhé části jsou popsány klíčové prvky oceňování strukturovaných instrumentů. Větší část této kapitoly je věnována simulaci Monte Carlo, coby v praxi nejpoužívanějšímu nástroji oceňování těchto instrumentů. Důležitou součástí simulace Monte Carlo je opční spread, který vzniká jako její vedlejší produkt a odráží hodnotu opce obsažené v oceňovaném instrumentu. Třetí kapitola je zaměřena na modely úrokové míry a předčasného splácení. Vývoj úrokové míry a v závislosti na něm i vývoj úrovně předčasného splácení jsou zásadní faktory, které ovlivňují hodnotu strukturovaných instrumentů. Popis jednotlivých modelů zahrnuje jednak teoretické a matematické vyjádření a také jsou zmíněny jejich výhody a nevýhody. V poslední části práce je ilustrován oceňovací model, který je aplikován na příkladu oceňování hypotetických strukturovaných instrumentů. Na základě modelu je predikován vývoj peněžních toků z podkladového portfolia aktiv, od čehož se odvíjí výsledná hodnota oceňovaných instrumentů. V úplném závěru práce jsou nastíněny výhody strukturovaných instrumentů a z nich vyplývající motivace bank a jiných institucí pro jejich využívání v praxi.