Minimální mzda v České republice a v Evropské unii. - Karhanová, Michala; Pavelka, Tomáš, 1975-; Breňová, Lubomíra, 1948-2025; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2015)
Cílem diplomové práce je zjistit vliv minimální mzdy na nezaměstnanost mužů, žen a celkovou nezaměstnanost v České republice a vybraných státech Evropské unie. V teoretické části budou rozebírány jednotlivé teoretické koncepty, které se zabývají hospodářskými dopady minimální mzdy i empirické studie, které zkoumají vliv minimální mzdy na nezaměstnanost a dále argumenty pro a proti zavedení minimální mzdy. Následně se práce bude zabývat historickým a současným vývojem minimální mzdy v jednotlivých zemích EU i mezinárodními dokumenty, které ovlivňují formování minimální mzdy. V poslední části bude na základě ekonometrického modelu zjišťováno, zdá má minimální mzda, růst HDP a podíl minimální mzdy na mediánu mezd vliv na nezaměstnanost mužů, žen a celkovou nezaměstnanost ve sledovaném období let 1995 až 2014 v České republice, Lucembursku a Maďarsku.
Vedoucí práce: Tomáš Pavelka
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2016
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2016
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podniková ekonomika a management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses