Podvod a audit - Hruška, Tomáš; Dvořáček, Jiří, 1947-; Polák, Vladimír; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2016)
Cílem této diplomové práce je seznámit čtenáře s podvodným jednáním v organizacích a navrhnout možná opatření, která proti této nekalé činnosti, negativně působící jak na organizace samé, tak i na společnost jako celek, působí. Jedním z nich je audit, kterým se zabývá první kapitola. Je zde popsán vývoj auditu a jeho základní členění na externí, interní a, pro vyšetřování podvodů nejdůležitější, tzv. forenzní audit. Druhá kapitola se věnuje podvodu jako takovému. Popisuje jak vnější, tak zejména v praxi častější vnitřní podvodná jednání, která jsou členěna na korupci, zpronevěru majetku a manipulaci s účetními výkazy. Je popsána i stále aktuálnější kybernetická kriminalita a na podrobných statistikách podvodného jednání je sestaven profil typického pachatele. Ve třetí kapitole jsou podvodná jednání popsána na reálných případech z hospodářské praxe. Jsou zde popsány čtyři případy podvodných jednání, a to ve společnostech Enron, Toshiba, Target a tuzemská korupční aféra kolem exposlance Davida Ratha.
Vedoucí práce: Jiří Dvořáček
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2016
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2016
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podniková ekonomika a management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses