Fenomén korupce - metody měření - Putryk, Maria (2015)
Tato diplomová práce je zpracovaná na téma Fenomén korupce. Metody měření. Cílem této diplomové práce bylo komplexně popsat druhy korupce, její příčiny a důsledky. V práci byly rozebrané instituce věnující se měření korupce a také metody samotného měření. Většina metod měření korupce se opírá o měkká data získaná z průzkumu veřejného mínění. Práce se dále zabývá vztahem a provázáním Indexu vnímání korupce s měřitelnou veličinou, jakou je míra daňového zatížení a velikost šedé ekonomiky. Podstatným zjištěním práce je záporná korelace mezi daňovým zatížením a mírou korupce a kladná korelace mezi objemem šedé ekonomiky a mírou korupce.