Jsou lidé s nižšími příjmy náchylnější k obezitě? : Případ Kalifornie - Michálek, Ondřej; Chytilová, Helena; Babin, Ján, 1954-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2015)
Jsou chudí lidé náchylnější k obezitě? Tato analýza, zahrnující 19 264 obyvatel Kalifornie potvrzuje, že každých 10 000 dolarů vydělaných ročně navíc snižuje koeficient BMI o 0,05. Výsledek této studie je zcela v souladu s dosavadním výzkumem. Průměrné BMI bílého v USA narozeného a v Kalifornii žijícího muže je 23,21. Každý další stupeň vzdělání snižuje BMI v průměru o 0,16. Podstatným faktorem ovlivňujícím obezitu je etnicita. Hispánci a Afroameričané jsou v průměru o cca 1,3 obéznější, než bílá rasa. Častá návštěva fast foodu zvyšuje BMI o 0,45. Účinným opatřením pro boj s obezitou může být dotování potravin, které cílí na chudší vrstvy a může tak prohloubit efekt dostupnosti a konzumace ovoce a zeleniny, který snižuje BMI o 0,24. Stát a firmy by se také měly nejvíce zaměřit na problém presentismu, který je příčinou 50 až 60 procent veškerých nákladů spojených s obezitou.
Vedoucí práce: Helena Chytilová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2016
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2016
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses