Implementace e-shopu v podniku - Jiřinec, Jan (2015)
Tato diplomová práce se zabývá analýzou a návrhem postupu pro implementaci e-shopu v podnikovém prostředí. Představuje komplex objektů řízení IT podniku odpovídajících objektům, které tvoří základ modelu MBI (Management Byznys Informatiky). Hlavními objekty postupu implementace jsou úlohy, které reprezentují fáze analýzy, vývoje, implementace a zavedení e-shopu do provozu. Každá úloha obsahuje definici základních pojmů, klíčové faktory pro její úspěšný průběh, doporučení pro její praktické využití a klíčové aktivity. Úlohy jsou propojeny s ostatními objekty řízení podnikové informatiky (dokumenty, rolemi, metrikami, faktory, metodami). Řešení tak poskytuje komplexní pohled na problematiku řešení e-shopů jako součásti obchodních aktivit podniků a jejich informatiky. V rámci práce byl dále definován scénář implementace e-shopu, včetně specifikace všech hlavních problémů spojených s takovou implementací a faktor (v kontextu MBI) ovlivňující pozitivně i negativně vytváření a využití e-shopů v podnikové praxi.